• Nieuws
  • Wandelen door de duinen

Wandelen door de duinen

Wandelen door de duinen is voor vele wandelaars een groot avontuur, lees hier de informatie die Boswachter Ben Hopman je graag voor het evenement geeft. Het is voor de vele wandelaars altijd weer een avontuur om deel te nemen aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma. Niet in de laatste plaats vanwege het schitterende parcours. Lopers die bekend zijn met de omgeving of wandelaars die uit andere delen van het land komen: zij weten het te waarderen.

Bossen
Heerlijk beschut door het bos kuieren, de een wat sneller dan de ander. Sommigen lekker bijpratend, anderen de blik op oneindig en zo snel als mogelijk naar Egmond terug. Maar ze genieten allemaal van de rust van het bos. Dennenbomen, groen, geurig en statig, allemaal ongeveer even oud. Geplant tussen 1935 en 1950 dus nu ongeveer 80 jaar oud. De dennenbossen worden omgevormd naar gemengd bos. Dat is nu mooi te zien aan de kale takken van het loofhout. Kom eens terug in het voorjaar, en geniet van allerlei verschillende kleuren groen. Elke boom of struik heeft een andere kleur, kruiden op de bodem maken het plaatje compleet.

Water
Een van de belangrijkste doelen van duinbeheerder PWN, is zorgen voor schoon drinkwater. Voorgezuiverd water uit het IJsselmeer wordt in de duinkanalen gepompt. Het zakt in de grond en het wordt, op weg naar de bron, door bacteriƫn verder gezuiverd. Boswachters zorgen voor een schoon duin en bosgebied. Op deze manier is heel Noord- Holland verzekerd van schoon en lekker drinkwater.

Wilt u meer weten over waterwinning en het werk van de boswachter? Kom dan gerust eens op bezoek in een van onze bezoekerscentra. De Kennemerduinen in Overveen en de Hoep aan de Zeeweg in Castricum.

Belangrijk
Voor alle wandelaars: goed schoeisel, goed humeur, kleding en conditie in orde. Zo kunt u dan van start voor een onvergetelijke tocht. Het maakt niet uit hoe het weer is. Als alles in orde is gaat het wandelen van zelf. Onderweg zijn er de rust en verzorgposten, er kan u niets overkomen. Geniet van deze dagen en we zien elkaar bij de volgende aflevering.