• Nieuws
  • Anita Witzier: ‘Als ik niet beweeg, word ik roestig’

Anita Witzier: ‘Als ik niet beweeg, word ik roestig’

Op 27 januari 2018 is televisiepresentatrice Anita Witzier (55) als ambassadeur van het Reumafonds weer present bij de Egmond Wandel Marathon tegen reuma. In dit interview vertelt ze openhartig over haar reuma en de bijdragen die het Reumafonds en Le Champion leveren in de strijd tegen deze aandoening. 

Anita Witzier (55) is misschien wel Nederlands bekendste reumapatiënte. Dat komt vooral omdat de inwoonster van Blaricum nooit een geheim heeft gemaakt van haar aandoening. Toen bij haar reumatoïde artritis was vastgesteld, aarzelde ze geen seconde toen ze werd uitgenodigd om ambassadeur van het Reumafonds te worden. In die hoedanigheid is ze elk jaar present bij de Egmond Wandel Marathon tegen reuma.

Wat is je taak tijdens de Egmond Wandel Marathon tegen reuma?
‘Het liefst zou ik natuurlijk zelf meelopen, maar ik laat mijn taken als ambassadeur voorgaan. Ik verschijn op een podium, spreek deelnemers toe en maak aan het eind van de dag feestelijk de hoogte van het bedrag bekend dat is opgehaald voor nieuw onderzoek en behandelingen tegen reuma.’

Had je ooit kunnen denken dat je zelf reuma zou krijgen?
‘Nee, maar reuma kan iedereen overkomen. Rond mijn 37 kreeg ik plotseling last van gezwollen knieën. Ik dacht eerst dat die zwelling het gevolg was van de pittige fietstocht naar mijn werk. Toen het niet overging, kwam ik via de huisarts en orthopeed bij een reumatoloog terecht. Deze stelde een diagnose door eerst alle andere aandoeningen die de klachten konden verklaren, uit te sluiten. Uiteindelijk bleken zijn ontstekingen symptomen van reumatoïde artritis te zijn.’ 

Heeft de reuma impact op je werk gehad?
‘Gelukkig kreeg ik alle medewerking. Bij de presentatie van televisieprogramma’s hoefde ik niet meer lopend op te komen, en kon ik achter de presentatiedesk plaatsnemen op een hoge kruk. Het is ook wel voorgekomen dat ik in een rolstoel op reportage ging, dat was behoorlijk confronterend. Gelukkig ben ik van nature erg pragmatisch ingesteld. Een mens moet vooruit in het leven.’

Kun je iets vertellen over het ziekteverloop?
‘Mijn reuma kende een grillig verloop, maar op dit moment gaat het goed. In overleg met de reumatoloog ben ik gaan experimenteren met de dosering van mijn medicijnen, en zo kwam ik erachter dat ik  met lagere doses toekon. Momenteel gebruik ik niets meer. De reuma lijkt zich te stabiliseren, maar zeker weten doe je het nooit. Uiterlijk is er weinig aan me te zien, alleen mijn duimen zijn wat vierkant geworden. Anderhalf jaar geleden had ik nog pijn aan mijn handen, maar momenteel is daar gelukkig geen sprake meer van. Bij iedereen verloopt de reuma anders. De grilligheid is helaas kenmerkend voor de meeste patiënten.’

Ken je lichamelijke beperkingen?
‘Wat ik niet meer kan, is op mijn hurken zitten. Yoga, de juiste houding is eveneens uitgesloten, net als drie keer per week een rondje door de polder rennen. Ik zou graag nog eens een marathon lopen, maar dat zit er echt niet meer in. Maar welbeschouwd is dat een luxe-inspanning, ik ben blij met alles wat ik nog wel kan. Ik beweeg naar hartenlust en dat moet ook wel, anders word ik ‘roestig’.’

Hoe ziet jouw fitnessregime eruit?
‘Mijn agenda deel ik zo in, dat er bijna altijd ruimte is voor sport. Ik wandel met mijn hond en fiets veel – mijn knieën vinden dat inmiddels weer goed. Een sport als tennis gaat echt niet, omdat ik dan bewegingen moet maken die ongecontroleerd zijn. Maar binnen het spectrum van gecontroleerde bewegingen, kan ik bijna alles doen. Een keer per week doe ik workouts onder begeleiding van een personal trainer. Hij zei: “Meid, hou op met zeuren, organiseer je eigen Olympische Spelen en blink uit in dingen die binnen je mogelijkheden liggen.” Dat was een eyeopener. In de sportschool kan ik balanceren op zo’n bord met een bal eronder. Daarvoor heb ik lang moeten oefenen, maar het is gelukt. Ook als je reuma hebt, kan het lijf goed reageren op trainingsprikkels.’

Hoe belangrijk is wetenschappelijk onderzoek?
‘De wetenschap streeft ernaar reuma uit te bannen. Tot het zover is, zijn medicijnen, therapieën en lichaamsbeweging een belangrijke remedie om de kwaliteit van het leven te verbeteren. De wetenschap heeft al veel bereikt; reumapatiënten met ernstig vergroeide handen zie je bijvoorbeeld niet meer, en ook reumapatiënten in rolstoel zijn anno 2017 een zeldzaam verschijnsel.’

Denk je na over de toekomst?
‘Nee, ik heb geen zin om te piekeren. Wat ik met het oog op de toekomst wel zeker weet, is dat ik op 27 januari 2018 present zal zijn in Egmond, als ambassadeur van het Reumafonds. Ik ben heel erg blij dat het Reumafonds en Le Champion de handen ineen hebben geslagen in de strijd tegen reuma. Die strijd voeren we namelijk samen. Ik ben altijd geroerd door wandelaars die van start gaan om geld op te halen. Dat is namelijk heel erg hard nodig.’

De Egmond Wandel Marathon tegen reuma vindt plaats in het weekend van 27 en 28 januari, in de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee. De afstanden bedragen 10,5 of 21,1 km. Inschrijven kan via de website egmondwandelmarathon.nl