Duurzaamheid

Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de Egmond Wandel Marathon is bij uitstek het evenement dat zich goed voor dit thema leent. Wandelaars uit binnen- en buitenland komen massaal naar Egmond aan Zee om van de prachtige natuur te genieten. Een groot deel van de route voert door het Noordhollands Duinreservaat en een deel van de route gaat over het strand. Het Noordhollands Duinreservaat is één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden met een rijke flora en fauna. De afgelopen jaren heeft de Egmond Wandel Marathon de eerste stappen gezet richting een duurzaam wandelevenement en dit jaar gaat de organisatie dat doorzetten.

Door verduurzaming tijdens het evenement vergroten wij de positieve en minimaliseren de negatieve, impact van de eigen bedrijfsvoering. Le Champion heeft als doel elk evenement te verduurzamen en verwacht dit ook van partners.

Duurzaamheidsacties

Grondstoffen / afval
 • In 2019 hebben wij als organisator de focus gelegd op de bewustwording van zee-, strand- en duinvervuiling onder de deelnemers. Het project werd samen met Stichting Gejut uit Egmond aan Zee op poten gezet en ondersteund door de gemeente Bergen. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling, zie onderstaande afbeeldingen als voorbeeld. Wandelaars werden aangespoord om op de route over het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat aangetroffen zwerfafval mee te nemen en in te leveren bij de sporthal De Watertoren, de start- en finishlocatie. De ingezamelde materialen werden door Gejut geanalyseerd om eventueel nieuwe kunstwerken te realiseren, onder het motto: wat niet thuishoort op het strand en in de duinen wordt gescheiden en krijgt een nieuw leven. Het geld dat Gejut ophaalt met de verkoop van de kunstwerkjes wordt weer besteed aan duurzaamheid. De Clean Up was in 2019 een try out en zal in 2020 grootser aangepakt worden.
 • Sinds 2019 worden er geen ‘single use’ verpakkingen aangeboden, waardoor het afval van de stempel-, verzorging- en verrassingsposten is gehalveerd.
 • In samenwerking met PWN worden er langs de route watertappunten geplaatst om deelnemers de optie te geven onderweg hun bidon/flesje te vullen. Door wandelaars te stimuleren hun bidon mee te nemen vervalt sinds 2019 het uitdelen van plastic flesjes water. In 2020 hebben wandelaars de mogelijkheid voor € 7,50 een Egmond Wandel Marathon Fuse Bottle aan te schaffen, deze is van 100% gerecycled materiaal gemaakt. 
 • Bij de Egmond Wandel Marathon wordt al meerdere jaren gewerkt aan het thema afvalscheiding. Afval vanuit organisatorische processen kan goed gescheiden worden zowel bij de start- en finishlocatie Sporthal De Watertoren als bij de stempelposten. Op de stempelposten staan sinds 2019 aparte afvalbakken voor PMD, GFT & restafval.
 • Op de noord- en zuidroute op het strand zijn stempelposten ingericht waar deelnemers een kopje koffie of thee ontvangen van de organisatie. Voor deze posten worden over twee dagen ca. 14.000 bekertjes gebruikt. De bekertjes die hiervoor gebruikt worden, zijn van biologisch afbreekbaar materiaal.
 • Bij inschrijving kunnen wandelaars een speciaal Egmond Wandel Marathon shirt bestellen. Dit wandelshirt is gemaakt van gerecyclede petflessen. Per wandelshirt worden 6 petflessen gebruikt en daarmee van de vuilnisbelt gehouden.
 • Om het wandelevenement te promoten gebruikt de organisatie verschillende communicatiemiddelen, waaronder flyers. Deze flyers zijn gemaakt van gerecycled papier (100% oud-papier).

Digitalisering
 • De stempelkaarten worden niet thuisgestuurd, maar opgehaald bij startlocatie Sporthal de Watertoren.
 • De wandelshirts worden niet opgestuurd, maar met een digitale QR-code opgehaald bij de startlocatie.
 • De fysieke pendelbustickets zijn vervangen door een digitale QR-code.
 • Alle evenementinformatie wordt online aangeboden via de website, Le Champion app en deelnemersnieuwsbrieven.
 • Mobiliteit
 • Deelnemers en supporters worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te reizen.
 • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers om het aantal reisbewegingen te beperken.
 • De logistieke operatie van het evenement wordt vooraf zorgvuldig gepland zodat ook daarin alleen de noodzakelijke reisbewegingen plaatsvinden.
 • Energie
  • Verzorgingsposten en cateringpunten worden zoveel mogelijk ingericht op plekken waar gebruik gemaakt kan worden van vaste stroom- en waterpunten. Indien er geen vast stroompunt beschikbaar is, wordt er gebruik gemaakt van een mobiele batterij of een hernieuwbare en fossielvrije brandstof.

  Food & Drinks
  • De aanwezige voorraad producten wordt eerst zoveel mogelijk opgemaakt voordat er ingekocht wordt. Indien er na afloop van het evenement producten over zijn zullen deze worden gedoneerd aan bijvoorbeeld de Voedselbank of het fruit aan een dierentuin.
  • Deelnemers, vrijwilligers en werknemers worden gestimuleerd om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.
  • Vrijwilligers ontvangen een vegetarisch lunchpakket.

  Le Champion app
  Voor, tijdens en na de Egmond Wandel Marathon kun je gebruikmaken van de Le Champion app. Hier vind je alle leuke en nuttige evenementinformatie handig in een app, zodat we die niet meer hoeven te printen.

  In de media