Duurzaamheid

Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de Egmond Wandel Marathon is bij uitstek het evenement dat zich goed voor dit thema leent. Wandelaars uit binnen- en buitenland komen massaal naar Egmond aan Zee om van de prachtige natuur te genieten. Een groot deel van de route voert door het Noordhollands Duinreservaat en een deel van de route gaat over het strand. Het Noordhollands Duinreservaat is één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden met een rijke flora en fauna. De afgelopen jaren heeft de Egmond Wandel Marathon de eerste stappen gezet richting een duurzaam wandelevenement en dit jaar gaat de organisatie dat doorzetten. 

Op deze pagina vind je informatie over de acties ten behoeve van duurzaamheid. 

Acties

1. Gebruik duurzame materialen
​​​​Tijdens de Egmond Wandel Marathon worden er op de noord- en zuidroute op het strand stempelposten ingericht waar deelnemers een kopje koffie of thee ontvangen van de organisatie. Voor deze posten worden over twee dagen ca. 14.000 bekertjes gebruikt. De bekertjes die hiervoor gebruikt worden, zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. 

Bij inschrijving kunnen wandelaars een speciaal Egmond Wandel Marathon shirt bestellen. Dit wandelshirt is gemaakt van gerecyclede petflessen. Per wandelshirt worden 6 petflessen gebruikt en daarmee van de vuilnisbelt gehouden. Kun je nagaan als er 500 wandelshirt besteld worden. 

Om het wandelevenement te promoten gebruikt de organisatie verschillende communicatiemiddelen, waaronder flyers. Deze flyers zijn gemaakt van gerecycled papier (100% oud-papier).

2. Afvalscheiding
Sinds 2019 worden er geen ‘single use’ verpakkingen aangeboden, waardoor het afval van de stempel-, verzorging- en verrassingsposten is gehalveerd.

In samenwerking met PWN worden er langs de route watertappunten geplaatst om deelnemers de optie te geven onderweg hun bidon/flesje te vullen. Door wandelaars te stimuleren hun bidon mee te nemen vervalt sinds 2019 het uitdelen van plastic flesjes water. In 2020 hebben wandelaars de mogelijkheid voor € 7,50 een Egmond Wandel Marathon Fuse Bottle aan te schaffen, deze is van 100% gerecycled materiaal gemaakt. 

Bij de Egmond Wandel Marathon wordt al meerdere jaren gewerkt aan het thema afvalscheiding. Afval vanuit organisatorische processen kan goed gescheiden worden zowel bij de start- en finishlocatie Sporthal De Watertoren als bij de stempelposten. Op de stempelposten staan sinds 2019 aparte afvalbakken voor PMD, GFT & restafval.

3. Clean Up
In 2019 hebben wij als organisator de focus gelegd op de bewustwording van zee-, strand- en duinvervuiling onder de deelnemers. Het project werd samen met Stichting Gejut uit Egmond aan Zee op poten gezet en ondersteund door de gemeente Bergen. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling, zie onderstaande afbeeldingen als voorbeeld. Wandelaars werden aangespoord om op de route over het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat aangetroffen zwerfafval mee te nemen en in te leveren bij de sporthal De Watertoren, de start- en finishlocatie. De ingezamelde materialen werden door Gejut geanalyseerd om eventueel nieuwe kunstwerken te realiseren, onder het motto: wat niet thuishoort op het strand en in de duinen wordt gescheiden en krijgt een nieuw leven. Het geld dat Gejut ophaalt met de verkoop van de kunstwerkjes wordt weer besteed aan duurzaamheid. De Clean Up was in 2019 een try out en zal in 2020 grootser aangepakt worden.
Lees onderstaand enkele artikelen betreft de duurzaamheid in de media: 

  • Noordhollands Dagblad – Wandelmarathon Le Champion vanuit Egmond aan Zee nog duurzamer
  • Noordhollands Dagblad – Oproep aan deelnemers Egmond Wandel Marathon: ‘ruim zwerfafval op strand en in de duinen op.’
  • Castricummer – Egmond Wandel Marathon Duurzaam Wandelevenement
  • Compleet FM - Wandelaars omarmen duurzaamheid
  • Egmond Wandel Marathon - Gemeente Bergen en Le Champion slaan handen ineen voor een duurzaam wandelevenement
  • Le Champion Magazine - Op weg naar CO2-neutrale evenementen
  • Le Champion Magzine - Duurzaam tintje tijdens de Egmond Wandel Marathon