Routes

Het parcours van de 10,5, 15 en 21,1 km loopt over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. Routes door een schitterend natuurgebied die ook een pittige uitdaging kunnen zijn door het mulle zand, de wisselende weersomstandigheden en het glooiende terrein.
Nieuwe afstand en vernieuwde opzet
Naast de vertrouwde afstanden van 10,5 en 21,1 km wordt er dit jaar een nieuwe route van 15 km toegevoegd. Ook nieuw is dat wij in 2024 op zaterdag alleen de Zuidroute wandelen en op zondag de verrassende Noordroute gaan ontdekken. Als je kiest voor een weekendinschrijving, dan wandel je op beide dagen dezelfde afstand, maar wel een andere route. Wil je twee dagen wandelen, maar op beide dagen een andere afstand? Dat kan natuurlijk ook! Kies dan voor twee daginschrijvingen.
Aangepaste routes i.v.m. water in de duinen
Onze routes zijn dit jaar iets anders dan op onderstaande routekaarten aangegeven staat. Als gevolg van de regenval is het grondwater in de duinen te hoog en dit zorgt ervoor dat veel wandelpaden niet meer begaanbaar zijn.

Voor de Zuidroute op zaterdag betekent dit dat de route over meer verharde paden loopt dan tijdens voorgaande edities. Deze wijziging op zaterdag heeft vooral invloed op de deelnemers die de 21,1 km wandelen. Voor de Noordroute op zondag is bij alle afstanden voor andere paden gekozen in het gebied tussen Schoorl en Het Woud. Ook deze wandelpaden brengen de deelnemers door het Noordhollands Duinreservaat waar zij volop kunnen genieten van de mooie natuur en verrassende vergezichten.

De nieuwe afstanden wijken wat af van de oorspronkelijke afstanden.

Wandeldag Originele afstand Nieuwe afstand
Zaterdag 27 januari 10,5 km 11,6 km
Zaterdag 27 januari
15 km 15,2 km
Zaterdag 27 januari
21,1 km 22,5 km
Zondag 28 januari 10,5 km 12,2 km
Zondag 28 januari
15 km 14,8 km
Zondag 28 januari
21,1 km 22 km

Wij houden het parcours de komende week nauwlettend in de gaten en brengen zo nodig nog wijzigingen aan om te zorgen dat je met droge voeten bij de finish kunt komen. De definitieve routes staan vanaf donderdag 25 januari in de Le Champion app.

Zaterdag | Zuidroute

De Zuidroute is voor de 21,1 km globaal hetzelfde traject als van de hardloopklassieker de NN Egmond Halve Marathon, waarbij de route eerst over het Noordzeestrand in zuidelijke richting gaat. De 21,1 km verlaat het strand in Bakkum om vervolgens langs de Kennemer Duincamping door de duinen op de Middenweg uit te komen. Hier komt de route samen met de 10,5 km- en 15 km-deelnemers, die het strand al eerder verlaten hebben. Daarna wordt via Egmond-Binnen de finish in Egmond aan Zee bereikt. Beide routes finishen bij Sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee.

Zondag | Noordroute

De Noordroute brengt je op zowel de 10,5, 15 als 21,1 km langs het Noordzeestrand in noordelijke richting, waarbij de 21,1 km bij de Schoorlse Duinen van het Staatsbosbeheer het strand zal verlaten. Nadat het Noordhollands Duinreservaat van PWN is binnengetreden, zullen de deelnemers het gezellige dorpje Bergen aan Zee aandoen, waar de 15 km-deelnemers het strand verlaten. Hierna volgt men de route vervolgt langs de pittoreske kronkelweggetjes van dit duingebied. Het is tevens dit gebied waar ook de lopers van de 10,5 km van het strand de duinen in wandelen.
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars en andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Let op: de Egmond Wandel Marathon is niet geschikt voor mindervalide mensen en wandelwagens i.v.m. het zware parcours en enkele trappen op de route. Huisdieren mogen alleen aangelijnd meewandelen. Daarnaast wordt iedereen gevraagd respectvol om te gaan met de natuur (gooi afval in de vuilnisbakken!) en met je medewandelaars.

Noordhollands Duinreservaat
Een groot deel van het parcours van de Egmond Wandel Marathon voert door het Noordhollands Duinreservaat. Dit Noordhollands Duinreservaat is één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden. Duinen zijn schaars in Europa. Daarmee is meteen de internationale waarde van het reservaat geschetst. Dit gebied ontstond in zijn huidige vorm in de afgelopen tien eeuwen. De duinen, maar zeker ook de binnenduinrand en de polders, zijn zeer aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. Het gebied wordt beheerd door het PWN. Het streven van het PWN is het oorspronkelijke landschap, waar dit nog gaaf en intact is, in die staat te bewaren. Evenementen worden daarom zelden in het Noordhollands Duinreservaat gehouden. Voor de Egmond Wandel Marathon en de NN Egmond Halve Marathon heeft Le Champion in de voorgaande 47 jaar een uitzonderingspositie opgebouwd. En door goed gedrag van de deelnemers aan deze evenementen hopen we die positie te kunnen handhaven. 
Getij
Het water bereikt op zaterdag om 08.39 uur zijn hoogste stand en op zondag wordt om 09.36 uur de hoogste stand bereikt. Dit betekent dat beide dagen op een relatief smal strand zal worden gelopen.