Routes

Op zaterdag 22 en zondag 23 januari 2022 vindt de 18e editie van de Egmond Wandel Marathon plaats. Het afwisselende parcours leidt langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat.

Je kunt kiezen uit een afstand van 10,5 of 21,1 km en of je één of twee dagen wilt wandelen. Kies je twee dagen voor de 21,1 km, de halve marathon afstand, dan leg je de volledige Wandel Marathon af. Kies je beide dagen voor de 10,5, een kwart marathon, dan wandel je in totaal een halve marathon. Het parcours van beide afstanden leidt je langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat, enerzijds een schitterend natuurgebied en anderzijds een pittige uitdaging om je conditie te beproeven en weerstand te bieden aan het rulle zand, de wisselende weersomstandigheden en het glooiende terrein.

Er kan op zowel zaterdag als zondag voor de Noordroute, richting Bergen, en de Zuidroute, richting Castricum, worden ingeschreven. Deelnemers aan de Egmond Wandel Marathon kunnen dus zelf kiezen op welke dag zij de Noord- of Zuidroute willen wandelen.

De Noordroute

De Noordroute brengt je op zowel de 10,5 als de 21,1 km langs het Noordzeestrand in noordelijke richting, waarbij de 21,1 km bij de Schoorlse Duinen van het Staatsbosbeheer het strand zal verlaten. Nadat het Noordhollands Duinreservaat van PWN is binnengetreden, zullen de deelnemers het gezellige dorpje Bergen aan Zee aandoen, waarna men de route vervolgt langs de pittoreske kronkelweggetjes van dit duingebied. Het is tevens dit gebied waar ook de lopers van de 10,5 km het strand verlaten hebben.

De Zuidroute

De Zuidroute is voor de 21,1 km globaal hetzelfde traject als van de hardloopklassieker de NN Egmond Halve Marathon, waarbij de route eerst over het Noordzeestrand in zuidelijke richting gaat. De 21,1 km verlaat het strand in Bakkum om vervolgens langs de Kennemer Duincamping door de duinen op de Middenweg uit te komen. Hier komt de route samen met de 10,5 km, die al eerder het strand hebben verlaten. Daarna wordt via Egmond-Binnen de finish in Egmond aan Zee bereikt. Beide routes finishen in Egmond aan Zee.
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.Let op! De Egmond Wandel Marathon is niet geschikt voor minder valide mensen en wandelwagens i.v.m. het zware parcours en enkele trappen op de route. Huisdieren mogen alleen aangelijnd meewandelen. Daarnaast wordt iedereen gevraagd respectvol om te gaan met de natuur (gooi afval in de vuilnisbakken!) en met je medewandelaars.

Noordhollands Duinreservaat
Een groot deel van het parcours van de Egmond Wandel Marathon voert door het Noordhollands Duinreservaat. Dit Noordhollands Duinreservaat is één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden. Duinen zijn schaars in Europa. Daarmee is meteen de internationale waarde van het reservaat geschetst. Dit gebied ontstond in zijn huidige vorm in de afgelopen tien eeuwen. De duinen, maar zeker ook de binnenduinrand en de polders, zijn zeer aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. Het gebied wordt beheerd door het PWN. Het streven van het PWN is het oorspronkelijke landschap, waar dit nog gaaf en intact is, in die staat te bewaren. Evenementen worden daarom zelden in het Noordhollands Duinreservaat gehouden. Voor de Egmond Wandel Marathon en de NN Egmond Halve Marathon heeft Le Champion in de voorgaande 43 jaar een uitzonderingspositie opgebouwd. En door goed gedrag van de deelnemers aan deze evenementen hopen we die positie te kunnen handhaven. 
Getij
Het water bereikt op zaterdag om 06.40 uur zijn hoogste stand en op zondag om 07.25 uur. Dit betekent dat je beide dagen over een steeds breder wordend strand zal lopen.