Egmond Wandel Marathon beleeft sfeervolle en frisse 18e editie

Ruim 9.300 deelnemers genieten met goed wandelweer van strand en duinen

Egmond aan Zee was dit weekend het toneel van de 18e editie van de Egmond Wandel Marathon. Vanuit Sporthal De Watertoren in het kustdorp startten zaterdag 21 en zondag 22 januari ruim 9.300 wandelaars aan hun wandeltocht van 10,5 of 21,1 km door de prachtige natuur in de regio. Voor duinbeheerder PWN, het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 6.410,65 ingezameld.

Het is deze maand 20 jaar geleden dat de 1e wandeltocht van Le Champion georganiseerd werd. Op die januaridag in 2003 wandelden de deelnemers over een besneeuwd parcours in Egmond en omgeving. Dit weekend was er vorst, mist en een winterzonnetje. Met temperaturen net boven het vriespunt en weinig wind was het heerlijk wandelweer aan de kust.

Ouderwets gezellig wandelfeest
Na drie jaar wachten op de 18e editie had iedereen nóg meer zin in dit winterse wandelweekend. Er waren volop lachende gezichten te zien bij deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen. Naast het wandelen van de mooie routes, werd er ook gedanst, gezongen en bijgepraat op de Wandel Expo in Sporthal De Watertoren.

Dit jaar vond de Wandel Expo voor het eerst op 3 dagen plaats. Naast de traditionele zaterdag en zondag, werden de deuren van de sporthal dit jaar ook op vrijdagavond geopend. Deelnemers konden hier hun stempelkaart ophalen, rondkijken bij informatieve stands van de partners en onder het genot van een drankje genieten van de liveoptredens van koren en zangers.

Dierenleven en vergezichten
Langs de 4 verschillende routes die de deelnemers dit weekend wandelden, viel veel te genieten. Meerdere zeehondjes lieten zich de afgelopen twee dagen zien aan de vloedlijn en de wandelaars spotten in het duingebied meerdere kuddes konikpaarden. Ook van de vergezichten vanaf de glooiende en soms uitdagende paden in het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste natuurgebieden van ons land, en bij de Kerf in de Schoorlse Duinen werd volop genoten.

Nieuwe stap naar verduurzaming
Sportorganisatie Le Champion heeft opnieuw stappen gezet in de verduurzaming van de Egmond Wandel Marathon. Zo is het wandelshirt gemaakt van gerecyclede petflessen, is er geen single use-verpakkingsmateriaal gebruikt en werden stempelkaarten niet opgestuurd, maar door deelnemers opgehaald. Ook hebben wandelaars na een oproep van de organisatie zwerfafval dat zij onderweg tegenkwamen opgeraapt en meegenomen naar de finish, waar het ingeleverd werd bij de eigenaren van Gejut. Zij maken kunstwerken van zwerfaval om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

Mooi bedrag voor duinbeheerder PWN
Deelnemers van de Egmond Wandel Marathon konden bij hun inschrijving een vrijwillige donatie doen aan PWN, de beheerder van het uitgestrekte Noordhollands Duinreservaat. Dankzij alle donaties van de wandelaars, mocht bestuurslid van Le Champion Jan Houtenbos zondagmiddag een cheque met het mooie bedrag van € 6.410,65 overhandigen aan Raymond Duindam van PWN. De duinbeheerder gaat dit bedrag gebruiken om de leefomgeving van amfibieën in de duinen veiliger en aantrekkelijker te maken.

Meer wandelen
Op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2024 staat de 19e editie van de Egmond Wandel Marathon op de wandelagenda. De inschrijving opent medio augustus via www.egmondwandelmarathon.nl. Ben je na dit winterse wandelweekend toe aan 2 dagen wandelen in de zomer? Doe dan mee aan het Soester Wandelweekend op 19 en 20 augustus 2023. Meer informatie en inschrijven via www.soesterwandelweekend.nl.
22-01-2023