Historie

De organisatie van de Egmond Wandel Marathon is in handen van Stichting Sportevenementen Le Champion. De Egmond Wandel Marathon trekt in het vierde weekend van januari jaarlijks een grote stroom wandelaars naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee.

In 2003 kwam Le Champion tot de conclusie dat deze jaarlijkse hardloopklassieker zijn grenzen had bereikt qua aantal deelnemers. Met 11.500 lopers aan de start moest Le Champion naar andere mogelijkheden kijken om het evenement uit te breiden. De keuze viel al snel om op de zaterdag daags voor de Egmond Halve Marathon een wandeltocht over 7 en 21 km te organiseren. De interesse voor deze primeur was massaal, want de 2.800 wandelaars gingen alle verwachtingen te boven. Zelfs zo erg dat er in 2004 uitgeweken moest worden naar een ander weekend, waarbij het evenement ook nog eens opgewaardeerd werd naar een wandel tweedaagse met dit keer afstanden over 10 en 21 km.

Onder de naam Egmond Wandel Marathon (vanaf 2004 voor het eerst onder deze noemer) kwamen verspreid over 2 dagen maar liefst 8.500 wandelaars naar Egmond aan Zee. De tweede Egmond Wandel Marathon speelde zich af in schilderachtige omstandigheden. Maar liefst 5.300 wandelaars werden op de eerste dag op de Noordroute getrakteerd op schitterend besneeuwde wandelpaden. Zondags wandelden 3.200 deelnemers de Zuidroute over het parcours van de Egmond Halve Marathon, waarbij de verwachte ijzel de wandelaars gelukkig bespaard bleef. De Wandel Expo die werd georganiseerd in samenwerking met Runnersworld in Sportcentrum de Watertoren mocht zich tevens verheugen op een grote interesse onder het wandel publiek. Nieuwste trends werden aan het publiek gepresenteerd en vele wandelaars deden kennis op van het brede assortiment dat de wandel en running branche in huis heeft.

De derde editie in 2005 stond in het teken van verdere groei. Met wederom een record aantal van 11.500 deelnemers mag de Egmond Wandel Marathon zich al na twee edities rekenen tot één van Nederlands grootste wandelevenementen. De duizenden wandelaars werden getrakteerd op prima weersomstandigheden. Gecombineerd met de schoonheid van het prachtige parcours, de uitgebreide verzorging van de deelnemers onderweg en de feestelijke sfeer met voor het eerst live muziek bij de finish op de Wandel Expo in Sportcentrum De Watertoren kan de organisatie terugkijken op een geslaagde 2e editie. Opvallend was dat net als in 2004 het meeste wandelaars deelnamen aan de Noordroute op de zaterdag (60%).

Voor de vierde editie in 2006 werd vanwege de beperkte capaciteit van het parcours al na drie edities een maximum aantal deelnemers ingesteld van 13.000. Ook werd er voor gekozen om de beide routes om te draaien, zodat op de eerste dag de zuidroute werd gewandeld en op de tweede dag de noordroute. De reden hiervoor was dat er op zaterdag meer mensen wandelen en de capaciteit op deze route met 7.500 deelnemers hoger ligt dan op de noordroute (5.500 deelnemers). Met 12.555 werd de limiet nog net niet bereikt, maar het aantal deelnemers van 5.500 op de noordroute werd wel al in de voorinschrijving gehaald, waardoor de na-inschrijving alleen voor de zuidroute nog mogelijk was. Nieuw was ook de gescheiden start voor nordic walkers. Deze groeiende groep wandelaars ging een kwartier voor de overige wandelaars van start, zodat zij meer ruimte hadden op het parcours om hun techniek uit te voeren.

2007 stond in het teken van een splitsing tussen de wandelaars enerzijds en nordic walkers anderzijds. Zaterdag volgden de wandelaars de Zuidroute en de nordic walkers de Noordroute en een dag later was het andersom. Ideaal, omdat beide groepen nu voldoende ruimte hadden op het parcours. Totaal deden er 14.014 deelnemers mee, waarmee de Egmond Wandel Marathon weer verder groeide. Onder hen waren ruim 1.000 Nordic Walkers, waarmee duidelijk werd dat deze wandeldiscipline ook in Egmond steeds populairder wordt. Opvallend was eveneens de deelname van steeds meer mensen uit het hele land. De Egmond Wandel Marathon groeit dan ook steeds meer uit tot een nationaal evenement. Voor enige spanning werd dit jaar gezorgd door de weergoden. Door de westenwind op zondag en het getij dat aan het eind van de ochtend zijn hoogste punt bereikte was het strand net voldoende breed om alle deelnemers met droge schoenen de duinen te laten bereiken.

In 2008 beleefden 14.500 het eerste lustrum van de Egmond Wandel Marathon. Het aantal wandelaars bereikte net als in 2007 de limiet van 13.000 wandelaars. De weergoden waren het evenement, met afstanden over 10 en 21 km, daarbij zeer gunstig gestemd. Nieuw dit jaar waren ook groepen uit België en Duitsland, die het evenement een internationaal tintje meegaven. Ook een primeur was het gedeelte van het parcours van de 21 km tussen verzorgingspost 4 (Woudweg) en verzorgingspost 5 (De Nolle). Le Champion was tevreden over deze aanpassing, omdat de deelnemers nu meer werden verspreid over de soms smalle duinpaden.

Voor de editie van 2009 schreven maar liefst 16.135 wandelaars en nordic walkers zich in voor de 6e Egmond Wandel Marathon. Traditioneel liet het goede weer de deelnemers ook dit jaar niet in de steek. Voor het eerst werd dit jaar elke kilometer op de route aangeduid. Grote waardering van de deelnemers was er bovendien voor de toename van het aantal bandjes op het parcours.

De 7e PWN Egmond Wandel Marathon in 2010 was de zwaarste en mooiste editie ooit. De deelnemers kregen op de tweede wandeldag bij het ontwaken een aangename verrassing. Er was die nacht zo’n vijf centimeter sneeuw gevallen. Nooit eerder lag er tijdens dit evenement zoveel sneeuw op het strand en in het duingebied. Ruim 16.000 wandelaars genoten van de bijzondere editie.

Ook in 2011 gingen sportiviteit en gezelligheid weer hand in hand tijdens de 8e PWN Egmond Wandel Marathon. Vanuit het hele land en het buitenland schreven ruim 15.000 wandelaars zich in voor het jaarlijkse wandelfestijn. Het uithoudingsvermogen van de deelnemers werd door het uitdagende parcours, met de eerste kilometers over het strand en daarna terug door de glooiende duinen, beide dagen op de proef gesteld. Tussendoor kon men even uitrusten op de uitgebreide stempelposten, waar diverse muziekbandjes voor een gezellige sfeer zorgden.

Het weer was de ruim 15.000 wandelaars tijdens de 9e editie in 2012, tegen verwachting in, redelijk gunstig gezind. De voorspelde zware buien vielen alleen in de ochtend en zorgden in combinatie met een stevige zuidwesten wind voor wat zware eerste kilometers op het strand. Daarna liep het parcours terug door de glooiende duinen die meer beschutting boden. Aan het begin van beide middagen werd het droog en liet zelfs het zonnetje zich af en toe zien. Het onstuimige weer kon de pret onderweg echter niet bederven. Zo werden de deelnemers op het strand door vrijwilligers warm verwelkomd met een kopje koffie of thee, werd er op de stempelpost Kennemer Duincampings in Castricum vrolijk meegedeind op de liederen van Shantykoor de Skulpers en ook op andere stempelposten werd met een kleine consumptie genoten van gezellige muziek. Bij de finish in Sporthal De Watertoren werd de welverdiende medaille in ontvangst genomen.

Ruim 15.000 wandelaars uit binnen- en buitenland kwamen in 2013 naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee voor hun deelname aan de 10e PWN Egmond Wandel Marathon. Tijdens deze jubileumeditie waren zowel de Noord- als de Zuidroute beide dagen opengesteld voor de deelnemers en zo konden zij voor het eerst zelf beslissen op welke dag zij richting Bergen aan Zee of Castricum aan Zee wilden wandelen.Waar de frisse wind en de verse sneeuw het op zaterdag tot een echte winterse wandeldag maakten, was het weer de deelnemers op zondag minder gunstig gezind. Zo regende het in de ochtend flink en waaide er wederom een stevige wind vanuit het zuiden. Als gevolg kozen vele wandelaars er vandaag voor om de 10,5 km te wandelen i.p.v. de 21,1 km waarvoor zij hadden ingeschreven. Op enkele plaatsen bracht de organisatie kleine wijzigingen aan in de route, om zo de veiligheid voor de deelnemers te kunnen waarborgen. Na de middag klaarde het weer echter op en werd de dag zonnig afgesloten.

Ruim 14.000 wandelaars genoten in 2014 van heerlijk wandelweer tijdens de 11e PWN Egmond Wandel Marathon. Waar de sneeuwval en flinke buien vorig jaar zorgden voor een zware editie, kregen de deelnemers dit jaar met hele andere omstandigheden te maken. In tegenstelling tot de voorspellingen was het beide dagen prima wandelweer en begon het pas te regenen nadat iedereen in de sporthal gefinisht was. Onderweg namen de deelnemers dan ook de tijd om te genieten van de route, de uitgebreide stempelposten en de verschillende muziekbandjes. De jaarlijks wisselende weersomstandigheden is een van de charmes van de PWN Egmond Wandel Marathon en zorgt ervoor dat de deelnemers het evenement ieder jaar op een andere manier beleven. Voor velen staat deze wandeltocht dan ook vast op de kalender als hét begin van het nieuwe wandeljaar. Tijdens deze editie liepen er maar liefst 255 deelnemers voor de 11e keer mee.

In 2015 zorgde de lage temperaturen voor een echt winters wandelgevoel in de prachtige omgeving van het Noordzeestrand en Noordhollands Duinreservaat. Met 7.300 deelnemers aan de Noordroute en 6.900 deelnemers aan de Zuidroute was dit jaar zowel de route richting Bergen aan Zee als de route richting Castricum erg populair. Leuk weetje, de 21,1 km afstand is dit jaar door drie keer zoveel deelnemers gelopen als de 10,5 km. Duidelijk favoriet!

Ruim 14.000 wandelaars uit binnen- en buitenland kwamen in 2016 naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee voor de 13e Egmond Wandel Marathon. De Egmond Wandel Marathon staat bij veel deelnemers vast op de wandelkalender als start van het nieuwe jaar. Zo liepen bijvoorbeeld Gerard (79) en Nanny (77) voor de 11e en 13e keer: “We zijn dus geoefende lopers en het is altijd erg gezellig hier!”. Ook Luc kwam al voor de 8e keer naar Egmond: “Er hangt altijd een fantastische sfeer en is geweldig georganiseerd.”

In 2017 kwamen 13.314 wandelaars naar Egmond om twee dagen de Egmond Wandel Marathon te lopen. Zowel zaterdag als zondag liepen de wandelaars onder prachtige winterse omstandigheden. De wandelaars zagen in de duinen de Konik-paarden, Exmore-pony’s en Schotse Hooglanders. De wandelstemming was opperbest! Ook dit jaar was het Reumafonds weer het goede doel van de Egmond Wandel Marathon. Maar liefst €9.000 euro kon worden uitgereikt aan Anita Witzier (ambassadeur van het Reumafonds).